Zuid Frankrijk

zuid frankrijk

Een geografisch onderdeel van Frankrijk. Voor velen wordt hierbij alleen de Midi, het Franse deel van de Middellandse Zeekust en het aangrenzende gebied gerekend. Bekijk de mooiste 5 kindvriendelijke bestemmingen in Zuid Frankrijk

Zuid-Frankrijk omvat de regio’s Nouvelle-Aquitaine, Occitanië (regio), Provence-Alpes-Côte d’Azur en het zuiden van Auvergne-Rhône-Alpes. In het zuiden wordt Frankrijk door de natuurlijke grens van de Pyreneeën begrensd. De belangrijkste steden in het zuiden van Frankrijk zijn Marseille, Nice, Avignon, Grenoble, Montpellier, Bordeaux, Toulouse, Toulon , Cannes en Perpignan.

Het zuiden komt voor een groot deel overeen met de landstreek Occitanië (Frans: Langue d’Oc); dat is het gebied waar traditioneel Occitaans gesproken wordt en dat veel groter is dan de nieuwe regio Occitanië (Frans: Occitanie). ( bron: Wikipedia )

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Het overgrote deel van Provence-Alpes-Côte d'Azur valt samen met de Provence, het betreft hier de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du Rhône en Var en kleine delen van Vaucluse en Alpes-Maritimes. De streek Provence omvat in ruime zin echter ook Gard (Occitanie), een deel van Drôme (Auvergne-Rhône-Alpes) en Monaco.

Verder omvat PACA:

een deel van de historische provincie Dauphiné, namelijk het huidige departement Hautes-Alpes,
de Comtat Venaissin, de stad Avignon en het prinsdom Orange, in Vaucluse
de graafschap Nizza (Nice), in Alpes-Maritimes.
In 1960 werd de regio Provence-Côte d'Azur-Corse gevormd die ook het eiland Corsica omvatte. In 1970 werd Corsica een afzonderlijke regio en ontstond de huidige regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Bron: Wikipedia

Zuid Frankrijk - 31.400 km²
Inwoners4.944.847
Departementen- Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var, Vaucluse
HoofdplaatsMarseille
Arondissementen- 18
Kantons237
Gemeenten963
Coördinaten44°NB, 6°OL

Related Projects